skip to content

Hersengolven

HERSENGOLVEN
 
Hersengolfpatronen worden overeenkomstig hun  kenmerken onderverdeeld in vier verschillende categorieën: bèta,  alpha, theta en delta. Elk van deze hersengolfpatronen staat in verband met verschillende gemoedstoestanden.
 
Bèta Golven zijn snel bewegende korte golven met een beweegsnelheid van 14 tot 40 keer per seconde (Hz). Bèta hersengolfpatronen ontstaan automatisch als de patiënt zich bevindt  in een wakkere, geconcentreerde, en waakzame staat van bewustzijn.
 
Alpha Golven bevinden zich tussen de 8 en 13 Hz en komen voor tijdens zintuigelijke rust (d.w.z. als de ogen gesloten zijn), intellectuele ontspanning, diepe ontspanning of meditatie. De ritmische bewegingen van de Alphagolven veroorzaken vredige gevoelens, warme handen en voeten, een gevoel van welbehagen, verbeterde slaap, verbeterde wetenschappelijke prestaties, toegenomen productiviteit op de werkplek, verminderde angstgevoelens en een verbeterde werking van de immuun functie.
 
Theta Golven bevinden zich  tussen de 4 en 8 Hz en worden vaak aangeduid als de “droom- of schemeringsgemoedstoestand”. Theta wordt geassocieerd met een hypnogogische gemoedstoestand, REM- en droomsituaties. In deze gemoedstoestand wordt de geheugenontwikkeling versterkt, het geheugen (met name het langetermijngeheugen) verbeterd en de toegang tot onbewuste materie, dagdromerijen, vrije associatie, plotseling inzicht en creatieve ideeën uitgebreid.
 
Delta Golven worden gezien tijdens de slaap. Als wij in slaap vallen, wordt  Delta de overheersende natuurlijke hersengolf. Deltagolven zijn de langzaamste hersengolven, met een frequentie die varieert van 1 tot 4 Hz. Er is een groeiend aantal bewijzen, dat bepaalde personen een lichte toestand van bewustzijn behouden terwijl ze in de Delta-toestand verblijven.

<< Home

Copyright © 2010 4Specials - Op elke bergtop een ander uitzicht | Website Templates by Tradebit | Powered by Website Baker